2 jajka + "trociny"
z nimi zdradziłam moją śniadaniową ulubienicę
Skład i proporcje, tak jak w wypadku owsianki są dowolne. Zazwyczaj używam 2 jaj, ale czasem robię gruby, sycący placek z 3 jaj i szklanki "trocin". Połowę jem w domu, a drugą w szkole z jogurtem naturalnym i bananem.
Gdy chcę zwiększyć objętość placka najpierw ubijam białko, potem żółtko i dodaję jeszcze 3 łyżki mąki i jogurtu naturalnego. ( Idealny przepis wciąż w fazie eksperymentalnej)
Wszystko przez chwilę blenduję i smażę na teflonie z małą ilością oleju, na średnim ogniu, przez ~5 min. każdą stronę. W tym czasie mogę zrobić herbatę, założyć soczewki, sprawdzić pogodę i się spakować.
Wychodzi sycący i pyszny placek.
Co to "trociny"?
(od góry)
płatki owsiane
płatki pszenne
płatki jęczmienne
otręby żytnie
otręby owsiane
zarodki pszenne
czyli wszystko to, czego się pozbywa robiąc mąkę. Źródło białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika pokarmowego, sodu, witamin E, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i pantotenowego, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu. Właściwie wszystkiego.
Oczywiście nie sypię zawsze wszystkiego, w wyliczonych proporcjach, tylko to co akurat "się chwyci" i tyle "ile się wysypie".
Z czym to jeść?
Z tym co lubisz. Ja uwielbiam wersję z jogurtem naturalnym i owocami (gruszki na zdjęciu u góry, jagody na tym niżej ;).
Masło orzechowe, twaróg, konfitura, sos czekoladowy (2 łyżeczki cukru, jedna ciemnego kakao i łyżka wody) a jak ktoś lubi to na "słono". Moim zdaniem, suchemu też niczego nie brakuje.
6 komentarze
Świetny pomysł! Uwielbiam omlet, ale żeby zrobić go w wersji owsiankowej - na to nie wpadłam. Proponuję zamiast blendować razem masę z białek i żółtek razem wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Powinien wyjść gruby, biszkoptowy omlet. :)
OdpowiedzUsuńTo już wiem, co zrobię jutro po obudzeniu :)
Usuńhe he trociny :D świetnie to nazwałaś :D
OdpowiedzUsuńNo spróbować muszę... koniecznie!
OdpowiedzUsuńOooo, muszę spróbować :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety :)
OdpowiedzUsuńo raju, wygląda taaaaaaaaak smacznie!
OdpowiedzUsuń